reklama
kategoria: Kulinaria
9 grudzień 2021

Przepis na sprawdzoną marynatę polecają przed świętami gospodynie z kgw Lutomia Dolna

fot. nadesłane
Gospodynie z KGW Lutomia Dolna słyną z pracowitości i pomysłowości
REKLAMA
Są współautorkami jednego z wielu questów – czyli edukacyjnej gry terenowej pn. Szlak lutomskich smaków. Dziś pragną podzielić się przepisem na dobrą i sprawdzoną marynatę, którą stosują do szynek i wielu innych mięs. Oprócz marynaty sekret ich smacznych wędlin tkwi zapewne w procesie wędzenia, bowiem u jednej z gospodyń działa jeszcze poniemiecka wędzarnia.

Przepis:

10 l wody, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz czosnek wg uznania. Zalewę zagotować i odstawić do ostudzenia. Jak będzie zimna dodać jedno surowe jajko w skorupce, 200 gram soli peklowej. Delikatnie mieszamy aby nie rozbić jajka i dodajemy zwykłą sól do momentu aż jajko wypłynie na wierzch. Do tak przygotowanej zalewy wstawiamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni. Drób marynujemy tylko przez 3 dni. Wędzimy drzewem bukowym, czereśnią i olchą. Po uwędzeniu szynki, boczki i schaby wkładamy do wrzątku i pozostawiamy aż woda wystygnie. Następnie wyciągamy mięso. Smacznego!
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Świdnica
-4.6°C
wschód słońca: 07:53
zachód słońca: 15:54
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Świdnicy

kiedy
2026-01-17 16:00
miejsce
Aula Świdnica w I LO, Świdnica,...
wstęp biletowany
kiedy
2026-01-17 19:00
miejsce
Aula Świdnica w I LO, Świdnica,...
wstęp biletowany
kiedy
2026-01-29 19:00
miejsce
Stary Młyn, Świdnica, ul. Łączna 4
wstęp biletowany
kiedy
2026-01-30 18:00
miejsce
Hala sportowa Osiedle Zawiszów,...
wstęp biletowany