9 grudzień 2022

Kuchnia żłobkowa od kuchni, czyli przepis na smaczne pierniczki

fot. nadesłane
Nie od dziś wiadomo że kuchnia to serce domu. To w niej powstają posiłki, gotowane z należytą pieczołowitością, pyszne, smaczne i zdrowe. W Żłobku Gminnym w Pszennie sercem kuchni zarządza pani Marta Dudzic, wieloletnia bardzo doświadczona szefowa, a pomagają jej Marzena Doroch i Nadiya Morhun. Całe trio jest ze sobą bardzo zgrane, dzięki czemu panie potrafią wyczarować najbardziej wyszukane potrawy zaspokajając bardzo wymagające podniebienia swoich podopiecznych. W ten wyjątkowy czas przedświątecznych przygotowań miłośniczki kulinarnych potraw dzielą się z nami przepisem na wyśmienite pierniki.
REKLAMA
Warto dodać, że panie pracując na co dzień w żłobkowej kuchni wykorzystują składniki najwyższej jakości. Dobierają przepisy w sposób odpowiadającym wyśrubowanym normom żywienia zbiorowego. Nie zapominają przy tym o dzieciach z alergiami pokarmowymi.

Dziś przedstawiamy Państwu naszą żłobkową kuchnię w „świątecznej odsłonie” podczas przygotowywania pierniczków, które były drobnym upominkiem dla dzieci do domów oraz podwieczorkiem. Warto podkreślić, że przepis na pierniczki doskonale się sprawdza również w przypadku dzieci mających alergie.

Grudniowy okres przedświąteczny to czas kiedy w naszych domach gości wiele zapachów. Jednym z bardziej intensywnych są pierniczki, które przygotowuje się wcześniej, żeby ciasto skruszało. Oczywiście żaden piernik nie może obejść się bez odpowiedniej dekoracji, która jest jego dopełnieniem, uwydatnieniem smaku oraz wyglądu.
 

Składniki na ciasto

  • 400 gram mąki pszennej (mąka mieszanka uniwersalna bezglutenowa),
  • 2 jaja,
  • 140 gramów cukru pudru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 100 gram roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao.
Wszystko zagnieść z dużą "dozą czułości", następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykroić foremkami wybrane kształty
i upiec przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki udekorować według uznania lukrem, czekoladą, posypkami, posiekanymi orzechami czy migdałami. Z jednej porcji wyjdzie około 20 pierniczków.
Smacznego!
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Świdnica
0.4°C
wschód słońca: 07:25
zachód słońca: 16:50
Koronawirus
dolnośląskie
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Świdnicy

kiedy
2023-02-05 16:00
miejsce
Świdnicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2023-02-16 19:00
miejsce
Świdnicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2023-03-03 19:00
miejsce
Aula Świdnica w I LO, Świdnica,...
wstęp biletowany
kiedy
2023-03-07 20:30
miejsce
Świdnicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany